Ændringer af regler for permanent opholdstilladelse
Hvad betyder de nye regler for familiesammenføring og permanent opholdstilladelse?
I løbet af 2015 og 2016 har man set en stadig forstærket tilstrømning af flygtninge til Danmark. På baggrund af dette har Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indsat markante skærpelser omkring reglerne for permanent opholdstilladelse i Danmark. Disse stramninger har specielt betydning for de udlændige i Danmark, der har en midlertidig opholdstilladelse, men som ønsker at få den ændret til en permanent. Finansloven blev bekræftet d. 18 november og vil træde i kraft i år 2017.
Den første ændring, der er værd at lægge mærke til omhandler dem, der ønsker at ændre en midlertidig opholdstilladelse til en permanent opholdstilladelse. Her ændres kravet om, at man skal have boet i Danmark i 6 år, til at man skal have boet her i 8 år. Dette vil ydermere have en effekt på kravet om, at man for ægteskabssammenføring skal have haft permanent opholdstilladelse i 3 år.
Hvad betyder det for familiesammenføring?
De nye regler gør at man skal vente 8 år før man kan opnå en dansk permanent opholdstilladelse, og det at man skal have haft en permanent opholdstilladelse i mindst 3 år før man kan søge familiesammenføring, betyder at man skal vente i alt 11 år før man kan få lov til at søge om familiesammenføring.
Der kræves nu også af udlændinge, at de ikke har fået en straf på 6 måneders ubetinget fængsel eller mere. Hvis man har fået en straf på dette antal måneder eller mere, så nægtes man permanent opholdstilladelse. Kravet var før på 1 års ubetinget fængsel. Læs mere om krav til familiesammenføring ved at trykke her.
Kontanthjælp?
Ud over dette hæves kravet om at udlændinge, der søger opholdstilladelse, ikke har modtaget offentlig støtte i de sidste 3 år til nu at være på de sidste 4 år. Det vil sige at man i de sidste 4 år op til ansøgning om permanent opholdstilladelse ikke må have været på kontanthjælp.
Arbejde?
Det såkaldte beskæftigelseskrav hæves også. Dette betyder, at man som udlænding nu skal have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst 3 år og 6 måneder ud af de sidste 4 år. Før denne finanslov var kravet på 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsarbejde eller udøvelse af selvstændig erhvervsvirksomhed ud af de sidste 3 år.
Kriminalitet
Den sidste relevante ændring er forhøjet ventetid før man kan søge om permanent opholdstilladelse efter man har fået en betinget fængselsstraf eller en ubetinget fængselsstraf mellem 60 dage og 6 måneder. Hvis man har fået en betinget fængselsstraf så forlænges tiden man skal vente for at få opholdstilladelse fra 4 år og 6 måneder til 6 år. Hvis man har fået en ubetinget fængselsstraf på mellem 60 dage og 6 måneder, så ændres tiden man skal vente fra 12 år, som det er i dag, til 15 år, som vil gælde fra 2017.
Ændringerne er altså som følger:
- Man skal have boet i Danmark i 8 år for at få permanent opholdstilladelse
- Dette vil også have en effekt på reglen om, at man skal for ægtefællesammenføring, skal have haft permanent opholdstilladelse i 3 år
- En fængselsstraf på 6 måneders ubetinget fængsel eller mere fører til at man ikke kan få opholdstilladelse
- Udlændinge må ikke have fået offentlig støtte i 4 år før ansøgningen
- Man skal have været i ordinær fuldtidsarbejde eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst 3 år og 6 måneder ud af de sidste 4 år
- Hvis du har fået en betinget fængselsstraf skal du vente 6 år før du kan søge om opholdstilladelse
- Hvis du har en ubetinget fængselsstraf på 60 dage til 6 måneder skal du vente 15 år på at kunne søge opholdstilladelse
Det kan alt i alt siges, at der er sket en skærpelse på udlændige området. Dette gøres for at mindske antallet af uddelte permanente opholdstilladelser både på kort og lang sigt. Der bliver både stillet højere krav til udlændige jobmæssigt og til deres ophold i Danmark inden ansøgningen. Der er også kommet hårdere rammer for ansøgere med en kriminel fortid, som det er værd at være opmærksom på. Da de nye regler træder i kraft fra år 2017, kan det være en god ide, at få sendt ansøgningen af sted inden det nye år.