Blog

Dansk prøver – Familiesammenføring – Krav – afslag pga dansk prøve

Sprogkravene og dispensationsmuligheder

Udlændingestyrelsen kan stille krav om, at man har tre forskellige danskprøver i udlændingeretten.

Der er prøve i dansk 1, dansk 2 eller dansk 3.

Alle tre prøver består er en mundtlig og en skriftlig del.

Dette skriv vil have fokus på prøve i dansk 3.

Når man skal ansøge om familiesammenføring er ét af integrationskravene, at herboende skal have

prøve i dansk 3. Prøve i dansk 3 er det eneste krav ved familiesammenføring som på ingen måde

kan fraviges.

På samme måde er det et krav for at få dansk indfødsret (dansk pas), at ansøger har taget prøve i

dansk 3.

Prøve i dansk 3 består både af en mundtlig og en skriftlig del. Hvis man ikke har prøve i dansk 3, kan

andre prøver i dansk være en substitut for prøve i dansk 3, så man ikke behøver at have selve prøven

i dansk 3. Det kan imidlertid være svært at gennemskue, hvilke prøver i dansk, der er gyldige og

hvilke, der kan være substitut for prøve i dansk 3!

 

Danskprøver, der svarer til prøve i dansk 3:

• Studieprøven som har et gennemsnit der er bestået.

• Folkeskolens afsluttende prøver 9. eller 10. klasse, der er bestået.

• STX-eksamen, HF-eksamen, HHX-eksamen og EUX-uddannelse.

• Bevis for almen forberedelseseksamen (AVU)

• Prøvebevis for enkeltfag i dansk eller dansk som andetsprog med aflagt prøve i mindst en

danskdisciplin på et af niveauerne G-A og med et gennemsnit af prøvekarakterer, som er

bestået.

• Bestået FVU-læsning trin 4.

• Bestået International Baccalaureate (IB) med dansk på A- eller B-niveau.

• Bestået danskprøve 3 fra Studieskolen i København.

• Bevis for videregående uddannelser på universiteter, professionsskoler, handelshøjskoler.

 

Der stilles dog krav om, at uddannelserne skal være foregået på dansk.

 

Som angivet kan prøve i dansk 3 ikke fraviges ved ansøgning om familiesammenføring, men kravet

kan fraviges ved ansøgning om dansk indfødsret, hvis man har et handicap jf.

Handicapkonventionens artikel 3.

For at være omfattet af handicapbegrebet og dermed Handicapkonventionen stilles der en række

krav.

EU-domstolen har fastslået, at handicapbegrebet omfatter en tilstand, der er ”forårsaget af en

lægelig diagnosticeret helbredelig eller uhelbredelig sygdom, når denne sygdom medfører en

begrænsning som følge af bl.a. fysiske, mentale eller psykiske skader, som i samspil med forskellige

barrierer kan hindre den berørte person i fuld og effektive at deltage i arbejdslivet på lige fod med

andre arbejdstagere og denne begrænsning er lang varighed.”

Det er således ikke tilstrækkeligt, at man føler sig syg, men man skal, hvis man skal have dispensation have en lægeerklæring og

vedhæftet den til ens ansøgning.

Afslag pga. dansk prøven

Vi har oplevet gentagne gange at herboende danskere har fået afslag fordi de ikke har taget dansk prøve 3. Det kan være at man er gået ud af folkeskolen i 9. klasse uden at gennemføre det, eller skolen er lukket og man ikke kan finde papiret. Der er også den mulighed at man har taget folkeskolen tilbage i 1970 og at man ikke kan bevise det, eller fx hvis man er flyttet til udlandet i en periode og man ikke har taget dansk prøven eller folkeskolens dansk prøve men er kommet tilbage og har taget en lang vidergående uddannelse på engelsk. Der kan være mange årsager til at man ikke har taget dansk prøven.

Det er dog et krav til familiesammenføringen, og det er derfor meget vigtigt at man sender dette bevis med, ellers risikerer man at få et afslag. Når man får et afslag skal man klage til Udlændingenævnet og man skal i den forbindelse tage en dansk prøve ved siden af. Sagsbehandlingen tager ofte 10-12 måneder før der kommer svar fra Udlændingenævnet.

Søger du hjælp i forbindelse med afslag eller juridisk rådgivning ved familiesammenføring og eller er du i tvivl om dansk prøven er du velkommen til at sende en mail til os på ss@vejentil.dk eller ringe direkte på 70666616.

 

ArabicDanishEnglishSpanish