Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/opstartafvirksomhed.net/nemfamiliesammenfoering.dk/wp-content/themes/lawyeria/includes/metaboxes/init.php on line 724

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/opstartafvirksomhed.net/nemfamiliesammenfoering.dk/wp-content/themes/lawyeria/includes/metaboxes/init.php on line 724
Bortfald af opholdstilladelse - NEM

Blog

Bortfald af opholdstilladelse

Sommerferien er over os – og her kan ens opholdstilladelse bortfalde, hvis man i månedsvis opholder sig uden for Danmark!

Vores kerneområde er familiesammenføringssager i Nem Familiesammenføring, det sker dog af og til – og især i ferieperioder samt ved særlige begivenheder – at personer rejser ud af Danmark i længere tid og måske ikke er klar over konsekvenserne herved.

I sådanne situationer, vejleder vi vores klienter bedst muligt om tilbagerejsetilladelser, konsekvenser – og ved længerevarende udenlandsophold også om risiko for bortfald af opholdstilladelse.

I Danmark er reglerne om bortfald (som er artiklens emne) sådan, at ens opholdstilladelse kan bortfalde, hvis man rejser ud af Danmark i en længere periode eller hvis man opgiver sin bopæl i Danmark.

Reglerne gælder både for voksne og for børn og man skal være opmærksom på, at det gælder ved ophold i udlandet i:

  • 3 måneder for børn, og
  • 6 eller 12 måneder for voksne.

Det kan ske, at en opholdstilladelse automatisk bortfalder, hvis man opgiver sin bopæl i Danmark – for eksempel hvis man sælger eller opsiger sin bolig i Danmark og ikke længere er registreret på en dansk adresse i folkeregistret – og rejser ud af landet.

Hvilke opholdstilladelser – hvilke regler?

Bor man i Danmark er der forskellige regler, der gælder, alt efter, hvor længe man har haft lovligt ophold i Danmark og igen alt efter hvor længe man kan være ude af Danmark uden at miste sin opholdstilladelse:

  • Har man boet lovligt i Danmark i under 2 år, kan man opholde sig uden for Danmark i op til 6 måneder i træk.
  • Har man boet lovligt i Danmark i over 2 år og har en opholdstilladelse, som kan gøres permanent, kan man opholde sig uden for Danmark i op til 12 måneder i træk.

Hvis man opholder sig uden for Danmark længere end de 6 eller 12 måneder, bortfalder ens opholdstilladelse automatisk.

Men jeg har en permanent opholdstilladelse – hvad så?

Der er mange mennesker, der regner med, at en permanent opholdstilladelse gælder permanent, men en sådan (tidsubegrænset) permanent opholdstilladelse bortfalder også, hvis man opgiver sin bopæl og udrejser, eller hvis man opholder sig uden for Danmark i mere end 12 måneder i træk.

Konsekvensen ved at ens opholdstilladelse bortfalder, er, at man ikke længere har ret til at opholde sig i Danmark, dvs. at man risikerer ikke at få lov til at vende tilbage til Danmark, efter at have været ude af landet. Så kan man blive afvist i lufthavnen.

Det betyder igen, at man er nødt til at starte processen om og på ny ansøge om opholdstilladelse i Danmark, eller søge om at få den gamle genoptaget.

Hvad kan man gøre?

Man kan søge om dispensation til ens opholdstilladelse ikke skal bortfalde. Det vil sige at ønsker man i forbindelse med sygdom, arbejde eller andet at være i udlandet mere end 6 måneder, eller 12 måneder, kan man søge om dispensation til dette. Det vil sige at man kan søge om at få lov til at blive i udlandet mere end fx 12 måneder eller 6 måneder, hvis man får lov til det. Det kræver at man søger om en dispensation til dette.

 

AlbanianArabicChinese (Simplified)CroatianDanishEnglishFilipinoFrenchHindiItalianJapaneseKoreanKurdish (Kurmanji)PunjabiSerbianSomaliSpanishSudaneseUrduVietnamese