Blog

Familiesammenføring – Danmark tabte principel sag ved EU-domstol om tyrkisk familie

NemFamiliesammenføring følger med spænding med i principiel sag hos EU-Domstolen. Dommen er lige blevet afsagt i onsdags d. 10 juli og handler om en dansk-tyrkisk familie, der ikke blev meddelt familiesammenføring tilbage i 2010, da de gerne ville bo i Danmark.

Sagens baggrund:

Den konkrete sag handler om et tyrkisk par, som for ni år siden fik et afslag på deres sag om ægtefællesammenføring, da manden søgte om at få sin hustru fra Tyrkiet til Danmark.

Afslaget skete med henvisning til det daværende tilknytningskrav som bestemte, at et ægtepar samlet set skulle have større tilknytning til Danmark end andre lande for at kunne blive ført sammen.

Fra dansk side vurderede man, at parret havde størst tilknytning til Tyrkiet, og gav dem derfor afslag på deres ansøgning.

Efter en klagesag hos Udlændingenævnet på næsten 1 år, og videre retssag i systemet her i Danmark endte den i landsretten, hvor Østre Landsret var i tvivl om sagen, og derfor blev spørgsmålet i 2018 sendt videre til EU-Domstolen.

Det springende punkt i sagen er, hvorvidt en gammel aftale mellem EU og Tyrkiet spiller ind. EU og Tyrkiet indgik i 1960’erne en aftale, som kan give tyrkiske statsborgere ret til ophold i EU-lande som familiesammenførte med tyrkere, der er økonomisk aktive og har lovligt ophold i et EU-land.

I 1980 blev der tilføjet en klausul, som forhindrer, at der indføres nye begrænsninger for tyrkere i forhold til familiesammenføringer.

Nye regler kan dog være undtaget, hvis de er nødvendige for at indfri et overordnet mål, hvilket i dansk kontekst er vellykket integration.

Resultat:

EU-Domstolen har i dag slået fast, at det var i strid med en associeringsaftale mellem EU og Tyrkiet at familien blev nægtet familiesammenføring med henvisning til det såkaldte tilknytningskrav (tilknytningskrav er senere blevet ændret til integrationskrav).

Dommen kan nu få betydning i andre sager, hvor Danmark har meddelt afslag på familiesammenføringer, hvilket er præcis det som vi hos NemFamiliesammenføring arbejder mest med.

Der frygtes hos politikere at dommen i værste fald kan få betydning for tusindvis af sager, som handler om familiesammenføring, hvor der fra dansk side er givet afslag.

Der er givet langt over 10.000 afslag gennem en årrække med henvisning til tilknytningskravet i Danmark.

Flere af disse sager kan blive genoptaget, nu hvor Danmark har tabt denne sag ved EU-domstolen.

Hos os er vi klar til at hjælpe alle tredjelandsborgere, der ønsker at få deres sag  henvisning til tilknytningskravet og nu vil have genoptaget deres sager.

Har du nogle spørgmål eller kommentar er du altid velkommen til at ringe til os på 70666616 eller skrive til mig direkte på ch@vejentil.dk

Mvh

Camilla Sande Hendriksen

Camilla har mange års erfaring indenfor Udlændingeområdet og har tidligere arbejdet hos Udlændingestyrelsen hvor hun har behandlet disse sager. 

AlbanianArabicChinese (Simplified)CroatianDanishEnglishFilipinoFrenchHindiItalianJapaneseKoreanKurdish (Kurmanji)PunjabiSerbianSomaliSpanishSudaneseUrduVietnamese