Blog

Familiesammenføring – Skilsmisse – Permanent opholdstilladelse

Familiesammenføring i form af ægtefællesammenføring kræver i dag at begge parter opfylder betingelserne til en familiesammenføring.

Det er blandt andet boligkravet, samlivskravet, økonomi-kravet og ens opholdsstatus.

Midlertidig opholdstilladelse også kaldet tidsbegrænset opholdstilladelse:

Ansøgere fra udlandet får tildelt en begrænset midlertidig opholdstilladelse efter familiesammenføringssagen er færdig hos Udlændingestyrelsen, forudsat positivt svar.

Sådan en opholdstilladelse kaldes også midlertidig opholdstilladelse. Ofte starter man med en to-årig midlertidig begrænset opholdstilladelse, og efter de to år kan man søge om forlængelse og opnå en tre-årig midlertidig begrænset opholdstilladelse. Efter man har været i Danmark i fire til fem år kan man søge om permanent opholdstilladelse. 

Skilsmisse?

Det hænder desværre, at et ægteskab ikke holder og parterne vælger at lade sig skille. Dette har stor betydning for den udenlandske ægtefælle.

Hvad har det af betydning for din ægtefælle eller dig?

Den person der er blevet familiesammenført til Danmark, opnår en tidsbegrænset opholdstilladelse som nævnt ovenfor. Sådan en tidsbegrænset opholdstilladelse kan inddrages af Udlændingestyrelsen efter Udlændingelovens § 19.

Det kan betyde, at den udenlandske ægtefælle kan blive sendt hjem til sit hjemland såfremt man ønsker at blive skilt, da betingelsen om at være gift med en herboende dansker ikke længere er til stede.

Før Udlændingestyrelsen kan inddrage opholdstilladelsen og sende en person ud af landet, skal denne partshøres. Det betyder at Udlændingestyrelsen sender et brev til den udenlandske part og beder om at komme med bemærkninger til skilsmissen.

Disse bemærkninger skal Udlændingestyrelsen bruge til at vurdere, om grundlaget for opholdstilladelsen fortsat er til stede.

Man modtager et skema, hvori man kan udfylde, hvor stor en tilknytning man har til Danmark, og om ens personlige forhold, herunder hvis der fx er fællesbørn mm.

De forhold, der indgår i vurderingen af om en opholdstilladelse skal inddrages er:

  • Din tilknytning til det danske samfund.
  • Din alder, helbredstilstand og andre personlige forhold.
  • Din tilknytning til herboende personer.
  • Konsekvenserne for dine herboende, nære familiemedlemmer, herunder i relation til hensynet til familiens enhed.
  • Din manglende eller ringe tilknytning til hjemlandet eller andre lande, hvor du kan forventes at tage ophold.
  • Risikoen for at du uden for de i § 7, stk. 1 og 2 og § 8, stk. 1 og 2, nævnte tilfælde vil lide overlast i hjemlandet eller andre lande, hvor du kan ventes at tage ophold.

Derudover bliver der taget hensyn til, om samlivsophøret skyldes, at du har været udsat for overgreb, misbrug, eller anden form for overlast m.v her i landet. Hvis dette er tilfældet skal man dokumentere dette ved politi-rapport, dokumenter fra krisecentre eller anden form for dokumentation.

Bor man fx i Danmark med en dansk ægtefælle som udøver vold på en og truer med skilsmisse,  for så at sørge for vedkommende bliver sendt ud af landet, kan det oplyses at Udlændingestyrelsen tager hensyn til dette, og at der findes en lov til at beskytte disse ofre.

Dine rettigheder mens din sag behandles:

Du kan opholde dig lovligt i Danmark, så længe din sag bliver behandlet. Det betyder at du har ret til at studere og arbejde i Danmark, så længe sagen er under behandling.

Dette gælder også, selvom din opholdstilladelse udløber, før Udlændingestyrelsen vurdering er færdig. Det kræver man indgiver et FA3 skema.

Bliver du ikke skilt og bliver den familiesammenførte ægtefælle boende i Danmark, kan denne søge om permanent opholdstilladelse efter fire til fem år, alt afhængig af hvilke supplerende betingelser man opfylder.

Permanent opholdstilladelse:

For at opnå en permanent opholdstilladelse kræver det, at man har været i landet i mindst fire til fem år. Herudover kræver det, at man opfylder visse grundlæggende betingelser. 

En af de grundlæggende betingelser er, at man har haft ordinær beskæftigelse i Danmark, i mindst to år og seks måneder, ud af de seneste tre år. En ordinær beskæftigelse betyder, at man har arbejdet uden at få noget offentligt tilskud til denne stilling.

Læs mere om permanent opholdstilladelse på siden eller skriv dit spørgsmål i kontakt-formularen i højre side.

 

 

Udover Hadi Hassan kan du på kontoret møde:

Sofie Wind
Juridisk rådgiver
NemFamiliesammenføring
sw@vejentil.dk

Maria Nielsen
Juridisk rådgiver
NemFamiliesammenføring
mm@vejentil.dk

Katrine pedersen

Katrine Pedersen
Juridisk rådgiver
NemFamiliesammenføring
kp@vejentil.dk

Sharandeep Singh
Juridisk rådgiver
NemFamiliesammenføring
ss@vejentil.dk