Blog

Nye regler for ægtefællesammenføring 2018

4 juni 2018 blev de nye regler om familiesammenføring herunder ægtefællesammenføring vedtaget i Folketinget, som gælder fra d. 1 juli 2018.

Det betyder at alle ansøgninger indgivet inden 1 juli 2018 kommer under de nuværende regler, og alle ansøgninger indgivet EFTER d. 1 juli 2018 kommer under de nye regler.

Ændringen af udlændingeloven betyder skærpet boligkrav, økonomisk sikkerhedstillelse, og dansk kundskaber.

De nye regler indenfor familiesammenføringsområdet, betyder at tilknytningskravet er blevet afskaffet, dog er der introduceret et helt nyt intregrationskravsystem, som kan sammenlignes lidt med et pointsystem.

For at du kan få din ægtefælle til Danmark, og få en opholdstiladelse til hende eller ham, skal man opfylde nogle nye krav, herunder et ufravigligt krav om danskkundskab. 

Man skal opfylde 3 ud af de følgende 5 betingelser

Det vil derfor sige, at parret – udover kravet om danskkundskaber – skal opfylde mindst 3 ud af de øvrige 5 betingelser, som er følgende:

 1. Den herboende ægtefælle har arbejdet i Danmark i mindst 5 år
 2. Den herboende ægtefælle har en uddannelse på mindst 6 år – ud af disse 6 år skal mindst 1 år være udover folkeskolen
 3. Ansøger har enten danskkundskaber eller engelskkundskaber på et vist niveau.
 4. Ansøger har arbejdet i mindst 3 af de seneste 5 år.
 5. Ansøger har en uddannelse af mindst 1 års varighed.

Hvis du opfylder 3 af de ovenstående 5 krav, findes der et krav om at man har bestået en dansk prøve, og denne betingelse er ufravigelig, hvilket betyder at man SKAL have denne betingelse opfyldt.

Andre skærpet betingelser som gælder fra 1 juli 2018.

  • Der skal opfyldes en del af det tidligere tilknytningskrav, som betyder at selvom tilknytningskravet er afskaffet, skal den person (udlændingen) som søger opholdstilladelse, have haft et besøg til Danmark mindst en gang.
  • Boligkravet skærpes, som betyder at man ikke kan opnå familiesammenføring hvis man bor i en ghetto. Man kan ikke flytte til ghettoen efter man har opnået familiesammenføring, indtil ansøger har opnået permanent opholdstilladelse.
  • Den økonomiske sikkerhedstillelse bliver hævet fra ca. 55.000 DKK til 100.000 DKK
  • Dansk prøven bliver skærpet for den person som flytter til Danmark via familiesammenføring. Før i tiden skulle man bestå en dansk prøve indenfor 6 måneder. De nye regler betyder at man skal bestå 2 prøver indenfor 9 måneder.
  • Gebyr til staten stiger fra 5.900 DKK til 6.700 DKK, som skal indbetales ved indgivelse af familiesammenføring ansøgning.

Det skal nævnes til sidst at disse regler gælder for alle undtagen følgende persongrupper:

 1. Flygtninge
 2. Særlig handicappet personer
 3. Diplomater
AlbanianArabicChinese (Simplified)CroatianDanishEnglishFilipinoFrenchHindiItalianJapaneseKoreanKurdish (Kurmanji)PunjabiSerbianSomaliSpanishSudaneseUrduVietnamese