Statsborgerskab – nye regler oktober 2015 – dispensation – dobbelt statsborgerskab
Den 15. Oktober 2015 trådte der en aftale i kraft som gjorde at de forskellige krav til opnåelse af dansk statsborgerskab blev skærpet. De 3 hovedskærpelser er:
1. Danskkundskaber krav.
2. Indfødsretsprøven niveau hæves.
3. Krav til selvforsørgelse hæves.
Når der søges om dispensation i forhold til at man har helbredsmæssige problemer, bliver kravet til læge dokumentation skærpet.
At opnå Dansk Statsborgerskab bliver generelt sværere efter de nye regler er trådt i kraft. Disse ændringer træder i kraft fra d. 15 oktober 2015. Det vil sige alle der har søgt om Dansk Statsborgerskab efter denne dato bliver omfattet af de nye regler.
1. Danskkunskaber
Kravet om skærpet danskkundskaber betyder at man skal bestå en Dansk Prøve 3 i stedet for Dansk Prøve 2. Prøve 3 er sværere end Prøve 2. Der kan dog gives lempelse til denne prøve hvis man har boet i Danmark i ca. 8-9 år, i form af at man kun behøver at bestå Dansk Prøve 2. Det skal derudover også dokumenteres at man har kendskab til de danske forhold i kultur, samfund og historie. Det kan også ses i indfødsretsprøven.
2. Indfødsretsprøven:
Den første prøve i den nye Indfødsretprøve bliver afholdt juni 2016, og dette er den første prøve som bliver afholdt efter den nye regering er kommet til i 2015. Materialet til denne prøve bliver tilgængelig 3 måneder før prøven.
3. Selvforsørgelse
Aftalen nævnt ovenfor betyder også at selvforsørgende personer skal dokumentere at de har været selvforsørgende i mindst 4 og et halvt år, i de seneste 5 år.
Hensigten er at skabe størst mulig stabilitet på indfødsretsområdet, og reducere antallet af dispensations ansøgninger. De nye regler betyder at en dispensation ansøgning kan føre til afslag, uanset hvor ’uretfærdigt’ det føles. Det følger at regeringen vil stille nye og skærpede krav til udlændinge, der ønsker at få dansk statsborgerskab.
Dispensation
Hvis man nu ikke kan tage Dansk Prøven pga. særlige forhold, kan man dispensere fra kravet om en bestået prøve, men med de nye regler bliver kravet til dokumentation for at bevise disse særlige grunde skærpet. Det samme gælder for Indfødsretsprøven.
Eksempler på hvad der kunne være en særlig grund til at dispensere fra kravet er hvis der er tale om psykisk syg eller ordblindhed. Det kan ikke kræves at man skal bestå Dansk Prøve 3 og andre prøver hvis dette er tilfældet. Der kan dog også være andre grunde til at man ikke kan tage prøverne. Det er dog kun dokumentkravet der er blevet skærpet til dette. Det vil sige man skal have en speciellæge udtalelse i stedet for en almindelig læge udtalelse som plejede at være nok før i tiden.
Hvis der ikke er udsigt til at en person kan bestå prøven skal en lægelig vurdering udskrives og afleveres som dispensation ansøgning til de forskellige betingelser. Det kan være at vedkommende har haft længerevarende fysisk, sensorisk, intellektuel eller psykisk lidelse eller funktionsnedsættelse. Det kan dog kræves at vedkommende forsørger at tage prøven. Udover at vedkommende skal prøve skal lægen erklærer at behandlingsmuligheder er udtømte.
Det fremgår direkte af loven at det er særlige og alvorlige grunde der skal til for at en dispensation adgang bliver accepteret. Det er en samlet og konkret vurdering af hele sagen som gør at man kan få adgang til dispensation. Det at man søger om dispensation fordi man føler at man har ret til det er ikke ensbetydende med at der bliver givet adgang til dispensation. Ansøgningen bliver behandlet i Folketinget før der gives endelig afgørelse og det er kun de særlige og alvorlige tilfælde. Det betyder dog heller ikke at man ikke skal prøve hvis man synes man hører ind under de særlige tilfælde. Det er dog en god ide at få en jurist eller anden professional til at kigge på sagen før man sender det af sted.
Det har altid været sådan at man skulle opgive sit eksisterende Statsborgerskab for at opnå Dansk Statsborgerskab. Der er dog kommet nye regler omkring dette 1. September 2015 hvilket betyder at man kan opnå dobbelt statsborgerskab. Læs mere om dobbelt statsborgerskab under Statsborgerskab.